Babeczki Marchewkowe – Muffinki Bezglutenowe

mojezyciedogorynogami.blog.pl
www.mojezyciedogorynogami.blog.pl

www.mojezyciedogorynogami.blog.pl

Witam ponownie!

Wczoraj popełniłam wraz z moimi łobuziakami przepyszne babeczki.

Nie mogło być inaczej – muffinki muszą być bezglutenowe.

Teraz podzielę się z wami przepisem:

4 średniej wielkości marchewki,

ok. 250g mieszanki mąk (ja tu dałam mąkę gryczana i kukurydzianą, akurat takie miałam)

cukier waniliowy (uwaga, nie wanilinowy – jest szkodliwy), ja stosuję ten Kamisa

szczypta soli himalajskiej

2 łyżeczki proszku do pieczenia bg lub odpowiednik (sodę)

pół szklanki cukru – ja nie używam cukru więc dałam miód

150ml oleju (może być rzepakowy lub kokosowy)

2 jaja

kubek 150g jogurtu

3 brzoskwinie

1 banan

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Marchew połączyć z masą, powinna wyjść konsystencja gęsta ale lejąca. Kroimy brzoskwinię i banana w drobną kosteczkę.

Wlewamy łyżką do foremek na muffiny masę do połowy, uzupełniamy brzoskwinią i bananem, zalewamy do końca masą. Tak przygotowane babeczki możemy ustroić wedle uznania. Dla tych, którzy używają cukru proponuję posypanie muffinek cukrem pudrem.

Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza. Smacznego!

 

Uwaga bo znikają w tempie ekspresowym!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>